Werkt finasteride voor een teruglopende haarlijn?

13 november 2018

Gebruikt door miljoenen mensen over de hele wereld, finasteride (die op grote schaal bekend staat als Propecia) is een van de weinige bewezen medicijnen op de markt voor het voorkomen en, in sommige gevallen, het terugdraaien van haarverlies.

Finasteride doet dit door het verminderen van niveaus van dihydrotestosteron (DHT) in het lichaam, het hormoon dat verantwoordelijk is voor haarfollikel miniaturisatie en mannelijke kaalheid. Na verloop van tijd kan DHT schade aan uw haarzakjes, wat resulteert in lange termijn haaruitval.

Alle van de haren je verliest als gevolg van mannelijke kaalheid worden beïnvloed door DHT. De uitzonderingen zijn de haarzakjes aan de zijkanten en achterkant van je hoofd (het “hoefijzer” kaalheid patroon), die de neiging hebben beter bestand zijn tegen DHT dan die rond de voorkant, bovenkant en de kroon te zijn.

load...

Aangezien finasteride werkt door het verminderen van de totale DHT niveau, moet het logischerwijs voorkomen dat u van het verliezen van haar rond je haarlijn.

Echter, de voorschrijfinformatie voor finasteride richt zich meestal op haar vermogen om haarverlies op de kruin en bovenkant van het hoofd te voorkomen. In deze gids, zullen we kijken naar de wetenschap achter finasteride en uitleggen hoe en waarom het is ook een effectieve behandeling voor het stoppen van een terugwijkende haarlijn.

Terugwijkende haarlijn en dihydrotestosteron: de wetenschap

Finasteride werkt door het remmen van de productie van 5α-reductase, een enzym dat testosteron uw lichaam in dihydrotestosteron (beter bekend als DHT) zet.

load...

DHT is de belangrijkste hormoon dat haarverlies bij mannen veroorzaakt. Sommige mannen zijn gevoeliger voor DHT dan anderen, dat is de reden waarom niet iedereen begint te verliezen hun haar op hetzelfde moment, of met dezelfde snelheid.

Haaruitval kan beginnen bij de haarlijn, op de kroon of bovenop het hoofd. Het gebied waarin je begint te verliezen haar wordt bepaald door uw genetica - bij sommige mannen, het haar rond hun haarlijn zijn het meest gevoelig voor DHT, terwijl in andere, het gebied rond de kroon begint te dun eerste.

Finasteride is niet selectief als het gaat om het blokkeren van DHT. In plaats van invloed zijn op een specifiek deel van je hoofdhuid of blokkeren van een specifieke vorm van haaruitval, zal het DHT bij de bron. Dit betekent dat finasteride moet vertragen of te stoppen haaruitval en mogelijk regrow wat haar ongeacht uw specifieke kalende patroon.

Wetenschappelijke studies hebben de neiging om deze back-up. Een studie uit 2009 bleek dat finasteride “vertraagde haaruitval en meer haargroei” bij mannen met een frontale hoofdhuid dunner (in het kort, mannen met haaruitval rond hun haarlijn).

load...

In de loop van een jaar van continue behandeling met 1 mg van finasteride per dag (de typische finasteride dosis voor haaruitval preventie), deelnemers aan de studie toonden een significante toename van haar telling in de frontale hoofdhuid. Deze resultaten bleven in het tweede jaar van finasteride gebruik.

Lees ook:

Finasteride is ook wetenschappelijk bewezen dat haar verlies aan de top scalp (het gebied op de top van je hoofd, iets achter je haarlijn) te voorkomen, waardoor het een mogelijke optie als u wilt stoppen haarverlies rond je haarlijn van verslechtering.

In een studie uit 2008, mannen met mannelijke kaalheid kende een vertraagde snelheid van haaruitval en een meetbare toename in het haar bij de top scalp, met de gemiddelde haartelling steeg van 876 aan het begin van de studie tot 1014, gemeten in een 1 inch diameter cirkelvormig gebied (5,1 cm2) van kalende vertex hoofdhuid, na twee jaar finasteride gebruik bij 1 mg per dag.

Kan finasteride stoppen met een terugwijkende haarlijn en regrow haar?

Iedereen is anders, dus deze vraag is een moeilijk te beantwoorden. Als algemene regel geldt dat de beste manier om te denken van finasteride is als een vorm van bescherming tegen verdere haaruitval, niet als een manier om haar dat je al hebt verloren teruggroeien.

Echter, onderzoeksgegevens wel aangegeven dat finasteride kan regrow haar. 83% van finasteride gebruikers stoppen met het verliezen van haar als gevolg van het gebruik van de medicatie, terwijl ongeveer 65% van de mannen regrew wat haar als gevolg van het nemen van finasteride. De hoeveelheid hergroei mannen ervaring varieert en is onvoorspelbaar.

Nu, betekent dit dat finasteride volledig uw terugwijkende haarlijn zal herstellen? Waarschijnlijk niet, vooral als je een terugwijkende haarlijn voor enige tijd hebben gehad en zijn gegaan helemaal kaal. Echter, kan dit leiden tot een zekere mate van hergroei in gebieden waar je pas onlangs bent begonnen met het dunner worden en de recessie te merken. Dit is de reden waarom iets over je haarverlies te doen, terwijl nog wat haar is zo belangrijk.

Preventie is veel effectiever dan ontkenning

Finasteride, zoals minoxidil, werd goedgekeurd voor gebruik als een haaruitval preventie medicatie in de eerste plaats door middel van tests op de hoofdhuid en de kroon. Dit is de reden waarom het is een beetje moeilijk om informatie over hoe het haarverlies rond de haarlijn kan voorkomen vinden.

Echter, zowel wetenschappelijke gegevens en een berg van anekdotisch bewijs toont aan dat finasteride kan en vaak komt verbeteringen produceren om de haarlijn, variërend van hergroei tot een vertraging van de verdere haaruitval.

Finasteride ook de neiging om andere behandelingen van het haarverlies verslagen in tests voor de effectiviteit. Bijvoorbeeld, een studie ter vergelijking van finasteride op actuele minoxidil bleek dat finasteride resulteerde in dichte haargroei in 80% van de gebruikers, in vergelijking met 52% voor minoxidil.

Als u een terugwijkende haarlijn, finasteride is zeker het overwegen waard. De lange-termijn resultaten zijn legaal en betrouwbaar, waardoor het een van de meest effectieve instrumenten in je arsenaal ter voorkoming van haaruitval en verbetering van de dikte en de dichtheid van de haarlijn die je al hebt.