Waarom valt mijn haar eruit? - 10 oorzaken van overmatig haarverlies

11 november 2018

Dermatologen en artsen verklaren waarom haaruitval vaak duidt op een ernstige medische aandoening.

Iedereen verliest haar van tijd tot tijd. Het kan gebeuren tijdens je 's ochtends douche, terwijl je blazen droog, of wanneer u het een snelle geven borstel, en dat is heel normaal.

“Gemiddeld verliezen we vijftig tot honderd haren per dag”, zegt Francesca Fusco, MD, een in New York City dermatoloog die gespecialiseerd is in haaruitval. “Dat is gewoon haar gang door de cycli, en er zal een nieuwe te vervangen zijn.”

load...

Maar als je haar begint te vallen consequent in grote hoeveelheden, je begint te merken kale plekken, of je haarlijn begint te wijken op sommige plaatsen niet eerder, kunt u te maken krijgt met iets meer serieus.

Hoewel haaruitval lijkt misschien een oppervlakkig probleem, kan het een tol op een persoon emotioneel, vooral voor vrouwen te nemen, volgens een 2015 overzicht van onderzoek. Omdat het zo'n groot deel van je identiteit kan zijn, het verliezen van uw sloten kan je gevoel van eigenwaarde te verlagen, maakt u zich depressief voelt, en in de weg van je relaties met andere mensen.

Maar om het te bestrijden, moet u weten waarom uw lokken schaars op zoek bent in de eerste plaats. Hier, dermatologen en andere specialisten uit te leggen waarom je haar valt uit-en wat u kunt doen om zijn gezondheid, volume en glans te herstellen.

load...

Zwangerschap, chirurgie, en andere stressvolle gebeurtenissen

Telogen effluvium is een fenomeen dat zich voordoet na de zwangerschap, een grote operatie, drastische gewichtsverlies of extreme stress, waarin je elke dag werpen grote hoeveelheden van het haar, meestal wanneer het wassen, styling, of borstelen. Het kan ook een bijwerking van bepaalde medicijnen, zoals antidepressiva, bètablokkers en niet-steroïdale anti-inflammatoire geneesmiddelen. Tijdens de telogene effluvium, haar verschuift sneller dan normaal uit de groeifase in de “rust” fase voordat hij snel in het vergieten of telogene fase.

De symptomen: Vrouwen met telogene effluvium typisch merken haaruitval zes weken tot drie maanden na een stressvolle gebeurtenis. Op het hoogtepunt, kunt u handenvol haar te verliezen.

De tests: Er zijn geen testen voor telogen effluvium, maar uw arts kan u vragen over de recente gebeurtenissen in het leven en op zoek naar kleine “club-vormige” bollen op de wortels van de gevallen het haar van. De bollen betekent het haar is gegaan door een complete cyclus van groei, wat suggereert dat de cyclus up kan zijn versneld als gevolg van stress.

load...

De behandelingen: In sommige gevallen, zoals na de zwangerschap of een grote operatie, moet u wellicht uw tijd afwachten totdat de haaruitval vertraagt. Als medicatie is de boosdoener, overleg dan met uw arts over het verlagen van de dosering of schakelen drugs. Als het stress-gerelateerde, doe je best om angst te verminderen. Deze natuurlijke angst remedies kan het lukken.

Erfelijke haaruitval

Haaruitval dat is genetisch bepaald is bekend als alopecia androgenetica en, volgens de American Academy of Dermatology (ADA), is de meest voorkomende oorzaak van haarverlies. Het gen kan worden overgenomen van kant van de familie of uw moeder of vader, al ben je meer kans om het te hebben als je beide ouders hadden haaruitval.

De symptomen: Vrouwen met deze eigenschap hebben de neiging zich te ontwikkelen dunner op de haarlijn achter de pony, zegt Pamela Jakubowicz, MD, dermatoloog aan Montefiore Medical Center in New York City. Een andere rode vlag is een verbreding deel, volgens de ADA. De aandoening ontwikkelt zich langzaam en kan zo vroeg als uw 20s starten. U kunt kwetsbaar zijn als uw moeder heeft ook dit patroon van dunner wordend haar. In sommige gevallen kan het haarverlies diffuus zijn, wat betekent dat het verspreid over de hele hoofdhuid.

De tests: Uw dermatoloog zal het patroon van haarverlies te onderzoeken om te bepalen of het erfelijk en kunnen bloed werkorder uit te sluiten andere oorzaken, zegt Dr Jakubowicz. Een biopsie van je hoofdhuid wordt soms gedaan om te zien of de haarzakjes zijn vervangen door geminiaturiseerde follikels, een trefzekere teken van erfelijke haaruitval.

De behandelingen: Hoewel er is geen manier om volledig te voorkomen dat haaruitval, kun je haaruitval vertragen door het toepassen van minoxidil (Rogaine) op de hoofdhuid tweemaal per dag. Het medicijn werkt op zowel vrouwen als mannen, hoewel vrouwen een lagere sterkte formule moet gebruiken om onnodige bijwerkingen te voorkomen. Vrouwen moeten niet gebruiken minoxidil als ze zwanger bent of borstvoeding geeft. Mannen kunnen worden behandeld met finasteride (Propecia), een orale medicatie.

Schildklier problemen

Schildklier problemen komen vaak voor bij vrouwen, vooral in de leeftijd van 50 jaar, zegt Los Angeles gevestigde endocrinoloog Theodore C. Friedman, MD, MPH. In feite zal 1 op de 8 vrouwen een schildklier aandoening in haar leven te ontwikkelen, volgens de Amerikaanse schildklier Association.

Als je lichaam produceert te weinig schildklierhormoon-het hormoon dat verantwoordelijk is voor de stofwisseling, hartslag, en stemming-je wordt gezegd dat hypothyreoïdie, of een traag werkende schildklier hebben. Als uw lichaam te veel van het hormoon maakt, je zei tegen hyperthyreoïdie of een overactieve schildklier. Het schildklierhormoon is verantwoordelijk voor alles van uw basaal metabolisme-de snelheid waarmee je lichaam gebruikt zuurstof en energie om te functioneren tot de groei van je haar, huid en nagels. Maar als je niet de juiste hoeveelheid hebt, kunt u veranderingen in lichaamsfuncties merken.

De symptomen: hypothyreoïdie (te weinig hormoon) kan een scala aan symptomen, waaronder onverklaarbare gewichtstoename, vermoeidheid, constipatie, depressie en concentratiestoornissen veroorzaken. Hair, kunnen nagels en huid brozer worden en makkelijker te breken.

Hyperthyreoïdie (teveel hormoon) komt minder vaak voor dan hypothyreoïdie, maar kan onverklaarbaar gewichtsverlies, hartkloppingen, nervositeit, prikkelbaarheid, diarree, vochtige huid, en spierzwakte.

De proeven: Een bloedonderzoek maatregelen schildklier stimulerend hormoon (TSH), die wordt geproduceerd door de hypofyse in een poging om de schildklier coax schildklierhormoon maken. Overtollige TSH duidt meestal op hypothyreoïdie, terwijl abnormaal lage niveaus suggereren hyperthyreoïdie.

De behandelingen: Uw arts kan een schildklierhormoon medicatie om niveaus weer normaal te schrijven. Regelmatige TSH tests kunnen worden gedaan om een ​​adequate dosering te verzekeren.

Lupus

Lupus is een chronische auto-immuunziekte waarbij het immuunsysteem van het lichaam aanvallen zijn gezonde weefsels. De aandoening treft ongeveer 1,5 miljoen Amerikanen, volgens de Lupus Foundation of America, en heeft de neiging om vrouwen te slaan tijdens hun vruchtbare jaren.

De symptomen: Lupus veroorzaakt vaak extreme vermoeidheid, hoofdpijn, zweren in de mond, en pijnlijke, gezwollen gewrichten. Veel mensen ontwikkelen van een vlindervormige uitslag over de brug van de neus en meer gevoelig voor de zon. Andere symptomen zijn koorts, zwelling in de voeten en handen en rond de ogen, pijn op de borst, en bloedarmoede.

Veel mensen ook haaruitval, die mild kan zijn en optreden tijdens het wassen of borstelen van uw haar-of het kan ernstiger zijn, coming out in patches en vergezeld van een uitslag op de hoofdhuid te ervaren, zegt Arthur Weinstein, MD, directeur van de afdeling van reumatologie in het Washington Hospital Center. Omdat deze symptomen zich voordoen in vele andere aandoeningen, wordt lupus vaak de grote imitator.

De tests: Een reumatoloog zal gewrichten en andere weefsels op tekenen van ontsteking, zoals warmte, pijn, zwelling en roodheid te onderzoeken. Een bloedonderzoek niveaus van anti-nucleaire antilichamen (ANA) meten kunnen ook lupus wijzen. Reumatologen zal ook bepalen of patiënten hebben vier van de 11 door het American College of Rheumatology ingesteld diagnostische criteria, hoewel minder criteria samen met een huid biopsie kan soms wijzen lupus, zegt Dr Weinstein.

Lees ook:

De behandelingen: Zie een reumatoloog als je haar verlies gaat gepaard met gewrichtspijn, vermoeidheid of andere symptomen van lupus. Als u ook een uitslag op de hoofdhuid, moet je naar een dermatoloog, die is waarschijnlijk een actueel crème voorschrijven zien.

IJzergebreksanemie

Vrouwen die zware menstruatie hebben of niet genoeg eet ijzer-rijke voedingsmiddelen kunnen gevoelig zijn voor ijzergebrek, waarbij uw lichaam genoeg hemoglobine, een eiwit dat zuurstof transporteert naar de weefsels in je lichaam niet creëren. Op zijn beurt, je rode bloedcellen snel daalt, zappen je energie. Ongeveer 10 miljoen mensen in de Verenigde Staten zijn ijzertekort, per één 2013 van het onderzoek, en het is vaker voor bij vrouwen dan bij mannen.

De symptomen: In aanvulling op haaruitval, bloedarmoede door ijzertekort veroorzaakt extreme vermoeidheid, zwakte en bleke huid. U kunt moeite met concentreren en ook hoofdpijn, of koude handen en voeten te merken. Elk type inspanning kan laat je kortademig.

De tests: Een bloedonderzoek om ferritine te meten, het eiwit dat ijzer in je lichaam slaat, is meestal nodig om bloedarmoede door ijzertekort te diagnosticeren. Uw arts kan ook uw bloedspiegel van hematocriet, die meet hoeveel van uw bloed is gemaakt van rode bloedcellen.

De behandelingen Eet ijzer-rijke voedingsmiddelen zoals rundvlees, varkensvlees, vis, bladgroenten, verrijkte granen en bonen-voorkeur, samen met voedsel rijk aan vitamine C, die ijzerabsorptie verbetert. Vrouwen moeten 18 milligram ijzer per dag en 8 milligram na de menopauze; overleg dan met uw arts voordat u enige vorm van supplement.

Polycysteus ovarium syndroom

Maar liefst vijf miljoen vrouwen in de Verenigde Staten lijden aan polycysteus ovarium syndroom (PCOS_. De voorwaarde, die al 11 jaar kan beginnen, wordt veroorzaakt door een hormonale onbalans, waarbij de eierstokken te veel mannelijke hormonen. PCOS veroorzaakt vaak onvruchtbaarheid.

De symptomen: PCOS kunnen gezicht haargroei, onregelmatige menstruatie, acne en cysten op de eierstokken. En terwijl je haar verlies kan ervaren op je hoofdhuid, kunt u meer haar elders op het lichaam opmerken.

De tests: Uw arts zal waarschijnlijk een bloedonderzoek doen om te kijken naar verhoogde niveaus van testosteron en DHEAS (dehydroepiandrosteron), een bijproduct van testosteron.

De behandelingen: De meeste gevallen van PCOS worden behandeld met de pil, zoals Yasmin, die een krachtige anti-androgeen dat blokkeert testosteron bevat. Als u niet de pil kan gebruiken, kan uw arts spironolacton (Aldactone), die blokkeert ook mannelijke hormonen voorschrijven. Afvallen kan ook helpen door het verminderen van het effect van de mannelijke hormonen.

Psoriasis, roos en andere huidaandoeningen van de hoofdhuid

Een ongezonde hoofdhuid kan ontsteking die het moeilijk voor haar om te groeien maakt veroorzaken. Huidaandoeningen die leiden tot haaruitval omvatten seborrheic dermatitis (roos), psoriasis en schimmelinfecties zoals ringworm.

De symptomen: Seborrheic dermatitis zorgt ervoor dat de hoofdhuid om zijn huid te werpen, dus je zult vettige, gelige schalen op je schouders of in je haar te merken. Het kan het gevolg zijn van gist genaamd Malassezia, hormonale veranderingen, of overtollige olie in de huid.

Psoriasis, een auto-immuunziekte die omzet overmatige huidcellen veroorzaakt, produceert een zeer dikke witte schaal op de hoofdhuid kan bloeden als afgetrokken. Met ringworm, een schimmel u door een besmet persoon of dier aanraakt contracteren, je rode vlekken op je hoofdhuid, die diffuus kan opmerken, zegt Dr Jakubowicz.

De tests: Een fysieke examen van de hoofdhuid zal helpen bepalen welke conditie je hebt. Een schimmel cultuur en eventueel een biopsie van de hoofdhuid kan ringworm lokaliseren.

De behandelingen: Elke voorwaarde vereist meestal een recept: een medicinale shampoo voor roos, medicijnen of lichttherapie voor psoriasis en orale antischimmelmiddelen voor ringworm.

Alopecia areata

Alopecia areata is een auto-immuunziekte waarbij het immuunsysteem haarzakjes. Het kan invloed hebben op tot bijna 7 miljoen mensen in de Verenigde Staten en komt voor in alle geslachten, leeftijden, en etniciteiten. De oorzaak is onbekend, maar het kan worden veroorzaakt door stress of ziekte.

De symptomen: De aandoening kan in drie vormen. Alopecia areata meestal veroorzaakt ronde, gladde vlekken van kaalheid op de hoofdhuid, wenkbrauwen, of benen, zegt Dr Fusco. Totaal haarverlies op het hoofd staat bekend als alopecia totalis, terwijl haarverlies dat optreedt over het hele lichaam alopecia universalis wordt genoemd. “Sommige patiënten hebben gemeld dat voor de kale plek heeft plaatsgevonden, ze iets gevoeld in dat gebied-een tintelend of een irritatie,” zegt Dr Fusco.

De tests: Het waarnemen van het patroon van haaruitval kunnen meestal bepalen of u alopecia areata, zoals bloedonderzoek. U kunt ook worden voorzien van een test om je hormonen te meten uit te sluiten onderliggende aandoeningen die haaruitval kunnen veroorzaken.

De behandelingen: Alopecia areata wordt meestal behandeld met intralesionale corticosteroïden, zegt Dr Fusco. In sommige gevallen kan minoxidil (Rogaine) ook helpen. Het is ook belangrijk om stress te verminderen.

Overmatig styling

Te veel wassen, styling, en stervende kan je lokken schaden. Hitte en chemicaliën verzwakken het haar, waardoor het te breken en vallen. Vaak is het een combinatie van behandelingen-keratine, kleuren, en föhnen, bijvoorbeeld-dat de schade die resulteert in dunner wordend haar doet.

De symptomen: Als de neerslag zich voordoet tegen externe schade veroorzaakt door styling, zal het gewoon breken, en u zult niet die knotsvormige telogen bollen te zien aan de uiteinden.

De tests: Dr. Jakubowicz doet een pull-test: Ze neemt een kleine handvol van ongeveer 50 strengen, trekt voorzichtig en gecontroleerd om te zien of het haar dat naar buiten komt heeft bollen op de uiteinden.

De behandelingen: Vermijd het gebruik van apparaten die je haar oververhit raken. Stel je föhn op koele en lage instellingen en uw gebruik van vaste en krultangen minimaliseren. Uw haar niet te verven meer dan een of twee tinten van zijn normale kleur: Hoe ernstiger de kleurverandering, hoe meer chemische stoffen die u nodig heeft, die haar break kan maken. Als u haargel of haarlak gebruikt, hoeft niet te wachten tot het droog is voordat je kam door, omdat het haar zal verharden en meer kans om te breken.

Een laag-eiwit dieet

Hoewel het zelden voor dat mensen die wonen in de ontwikkelde landen aan een eiwit tekort te ontwikkelen, als u onlangs een veganistisch of vegetarisch bent geworden en hebben een poging om plantaardige eiwitten werken in uw dieet niet gemaakt, is het mogelijk dat u krijgt mogelijk niet genoeg van de voedingsstof. Wanneer dit gebeurt kan je lichaam te rantsoeneren wat eiwit is al in je lichaam door het afsluiten van de haargroei, volgens de ADA. Dit gebeurt meestal twee tot drie maanden na uw eiwitinname dips.

De symptomen: In aanvulling op haaruitval, kan een eiwittekort opgeblazen gevoel, broze nagels, vermoeidheid en zwakte. Wanneer je haar breekt, zul je niet zien die knotsvormige telogen bollen aan de uiteinden.

De tests: Als uw arts is bang een tekort aan eiwit kan de schuld van uw dunner wordend haar, kan hij of zij een bloed trekken te doen voor een totaal proteïne test, welke maatregelen van alle eiwitten in het bloed.

De behandelingen: Het eten van meer eiwitten zal waarschijnlijk stoppen met de haaruitval. Dingen zoals vlees, eieren en vis zijn uitstekende bronnen van eiwitten, net als veel plantaardig voedsel, zoals tofu, bonen, wilde rijst, noten, en havermout.

💡The conditie van je haar niet alleen invloed op je uiterlijk, het is een belangrijke indicator voor uw gezondheid. Als je ervaart haaruitval, overleg dan met uw dermatoloog.