Veroorzaakt creatine haaruitval?

14 november 2018

Snel! U kunt slechts één: grote spieren of een volle haardos. Wat zal het zijn?

Als u tijd onderzoek creatine via online message boards, zul je weg te lopen het gevoel alsof je beide niet kan hebben, dat creatine is een premium spier-bouwer, maar dat het komt met een ultieme neveneffect: een glanzend, kaal hoofd. Maar heeft creatine echt leiden tot haaruitval?

Kijk, als je geen tijd besteden aan onderzoek naar creatine via online message boards, te stoppen. De hive mind van bodybuilding en spier hoofd gemeenschappen zijn niet de beste plaatsen om te leren over complexe wetenschappelijke onderwerpen. Shocker, ik weet het. Dat wil niet zeggen dat er geen intelligente mensen in die groepen - er zijn. Maar je moet bijna net zo veel tijd besteden aan onderzoek naar hun geloofsbrieven als u zou het onderwerp bij de hand.

load...

De verbinding tussen creatine en haaruitval komt neer op een kleine studie van rugbyspelers. Een. Dit is de mate van onderzoek over het onderwerp. De rest van de informatie “out there” is puur anekdotisch.

Te snijden meteen naar de achtervolging: Er is geen definitief wetenschappelijk bewijs dat haaruitval en creatine supplementen. Het omgekeerde van dat is ook waar: er is geen definitief wetenschappelijk bewijs dat uitsluit haaruitval als een potentiële neveneffect van creatine supplementen. Dus, laten we een beetje dieper graven.

Wat is creatine?

Creatine is een van de meest onderzochte bodybuilding supplementen. Het is van nature in dierlijke producten zoals rood vlees, maar kan worden gekocht bij bijna elke grote doos of aan te vullen op te slaan. Talrijke studies hebben gekoppeld creatine tot meer kracht, spier- en atletische prestaties, evenals een verbeterde herstel na de training.

load...

Er zijn verschillende soorten van creatine op de markt, maar creatine is de minst dure en beschouwd net zo, zo niet meer effectief zijn, dan de anderen.

De meest voorkomende bijwerking van creatine suppletie is het vasthouden van water, maar ook andere mogelijke bijwerkingen: spierkrampen, misselijkheid, duizeligheid, maagklachten, uitdroging en warmte-intolerantie. Creatine is niet aanbevolen voor mensen met een nierziekte of mensen met nierproblemen.

Interessant is dat niet de meest gerenommeerde online bronnen voor de toeslag en gezondheidsonderzoek niet een lijst van haaruitval als creatine bijwerking.

Is er wetenschappelijk bewijs van creatine veroorzaken haaruitval?

Het stuk van de wetenschappelijke literatuur mogelijk aansluiten creatine om haaruitval was een 2009 studie gepubliceerd in het Clinical Journal of Sports Medicine. De studie volgde slechts 20 rugby spelers als ze aangevuld met creatine voor slechts 3 weken. Degenen die in de studie die creatine nam duurde maar liefst 25 gram per dag (5 gram is de typische aanbeveling).

Lees ook:

De onderzoekers vinden dat creatine de omzetting van testosteron in dihydrotestosteron (DHT) kan toenemen. DHT wordt beschouwd als het hormoon achter mannelijke kaalheid bij mannen een genetische aanleg voor haaruitval.

load...

Wat deze studie niet doen, is bewijzen dat creatine kan leiden tot haaruitval, of zelfs verbinden de twee. Niet alleen heeft het onderzoek geen melding van haaruitval, het was erg klein en beperkt tot een zeer smalle tijdsbestek.

Anekdotisch bewijs dat creatine te kalende

Dat gezegd zijnde - het is mogelijk dat creatine kunnen interfereren met de haargroei of omzet, maar er is gewoon geen bewijs. Omdat niemand heeft bewezen dat het niet leiden tot haaruitval, kan niet worden uitgesloten, en er zijn een aantal mensen die er zijn, dat zweer het doet.

“Ik wist dat dit een man die creatine nam en kaal was na twee jaar,” of “Ik gebruikte om creatine te nemen, maar stopte toen ik besefte dat mijn haar was dunner.” Je ziet reacties vergelijkbaar met deze over het hele internet. Ze zijn anekdotisch, een verhaal gebaseerd op iemands persoonlijke ervaring. En het probleem met deze uitspraken is de twee variabelen - creatine en haaruitval - kan wel of niet worden aangesloten. Deze mannen hadden kunnen worden aanleg voor haaruitval voor aanvang van de creatine. We kunnen gewoon niet weten.

Een ding veel van deze anekdotische referenties gemeen hebben, is het herstel na suppletie, wat betekent dat mensen die beweren te ervaren dunner wordend haar als een neveneffect van creatine suppletie ook beweren dat ze kunnen recupereren zodra ze stoppen met het nemen van de toeslag.

Het komt neer op

Creatine kan beïnvloeden DHT niveaus, waarvan bekend is dat een rol speelt in haarverlies bij mannen die er vatbaar voor de aandoening te spelen. Echter, de enkele studie koppelen van creatine en DHT was niet zonder gebreken, dat wil zeggen, de grootte en de obscene hoeveelheid creatine de deelnemers werden gehouden. Verder is nergens binnen het onderzoek doet het vermelden haaruitval.

Er zijn tal van anekdotische verhalen online waar mannen beweren dunner wordend haar te hebben ervaren tijdens het gebruik van creatine. Het probleem met deze verhalen - er zijn bijna net zo veel mensen die beweren dat ze geen dergelijke problemen ervaren.

Afscheidswoorden: Creatine staat bekend als een veilig supplement dat kan helpen bij de groei van spieren en kracht zijn. Het bewijs mogelijk te koppelen aan haaruitval is dun, op zijn best, en er is een goede kans dat u de aanbevolen hoeveelheid en ervaring niets te nemen, maar de meest voorkomende bijwerking: het vasthouden van water. Als haaruitval is echt een punt van zorg zijn er dingen die je kunt doen om het aan te pakken.