Trichotillomania (haartrekstoornis) - symptomen en oorzaken

13 november 2018

Overzicht

Trichotillomanie (trik-o-til-o-MAY-nee-uh), ook wel voorloopmessen stoornis, een mentale aandoening die terugkerende omvat, onweerstaanbare drang om haar te trekken van de hoofdhuid, wenkbrauwen of andere gebieden van het lichaam, ondanks proberen te stoppen.

Haren trekken van de hoofdhuid laat vaak fragmentarisch kale plekken, die aanzienlijke leed veroorzaakt en kunnen interfereren met sociale of werk functioneren. Mensen met trichotillomanie kan gaan tot het uiterste om het verlies van haar te verhullen.

Voor sommige mensen kan trichotillomanie mild en in het algemeen beheersbaar zijn. Voor anderen, de dwangmatige drang om haar te trekken is overweldigend. Sommige behandelingen hebben veel mensen geholpen hun haar te verminderen trekken of geheel te stoppen.

load...

Symptomen

Tekenen en symptomen van trichotillomanie bevatten vaak:

Veel mensen die trichotillomanie hebben ook hun huid plukken, bijten op hun nagels of kauwen hun lippen. Soms trekken haren van huisdieren of poppen of uit materialen, zoals kleding of dekens, kan een teken zijn. De meeste mensen met trichotillomanie te trekken haar in privé en in het algemeen proberen om de stoornis van anderen te verbergen.

load...

Voor mensen met trichotillomanie, kunnen haren trekken zijn:

Dezelfde persoon kan zowel gericht en automatische haar te doen trekken, afhankelijk van de situatie en stemming. Bepaalde posities of rituelen kunnen leiden haren trekken, zoals rustend hoofd op de hand of borstelen van het haar.

Trichotillomania kan worden gerelateerd aan emoties:

Trichotillomanie is een langdurige (chronische) aandoening. Zonder behandeling kan de symptomen variëren in ernst in de tijd. Zo kan de hormonale veranderingen van de menstruatie symptomen bij vrouwen verergeren. Voor sommige mensen, indien niet behandeld, symptomen kunnen komen en gaan voor weken, maanden of jaren in een tijd. Zelden, haren trekken eindigt binnen een paar jaar van start.

Lees ook:

Wanneer een arts te zien

Als je niet kan stoppen met het uittrekken van je haar of je schamen of beschaamd door je uiterlijk als gevolg van uw haren trekken, overleg dan met uw arts. Trichotillomanie is niet alleen een slechte gewoonte, het is een psychische stoornis, en het is onwaarschijnlijk dat beter zonder behandeling.

load...

Oorzaken

De oorzaak van trichotillomanie is onduidelijk. Maar net als vele complexe aandoeningen, trichotillomanie waarschijnlijk het gevolg van een combinatie van genetische en omgevingsfactoren.

Risicofactoren

Deze factoren hebben de neiging om het risico van trichotillomanie verhogen:

Hoewel veel meer vrouwen dan mannen worden behandeld voor trichotillomanie, kan dit omdat vrouwen hebben meer kans om een ​​arts te raadplegen. In de vroege jeugd, jongens en meisjes lijken evenzeer te worden beïnvloed.

Complicaties

Hoewel het niet bijzonder ernstig lijkt, kan trichotillomanie een grote negatieve impact op je leven hebben. Complicaties kunnen zijn: