Oorzaken van haaruitval

10 november 2018

De gemiddelde persoon loodsen tussen de 50 en 100 haren per dag. Dit is geen echte reden tot bezorgdheid, zolang je lichaam is het aanvullen van deze verliezen.

Wanneer haarverlies begint deze drempels overschrijden, dan is het tijd om te maken en je zou kunnen lijden aan alopecia (de medische term voor haarverlies).

De meest favoriete verklaring is dat alopecia areata is een auto-immuunziekte, waarbij antilichamen tegen de persoon eigen haarzakjes worden geproduceerd.

load...

Alopecia is ook te vinden bij andere auto-immune aandoeningen, zoals vitiligo en thyroiditis.

Oorzaken van haarverlies

Er zijn vijf vrij voorkomende oorzaken van diffuse haaruitval. Deze zijn: telogen effluvium, voedingsstoornissen, drugs, hormonale afwijkingen en mannelijke kaalheid (alopecia androgenetica).

Bij kinderen haaruitval met hoofdhuid infectie, zoals ringworm, steeds vaker.

Telogen effluvium is tijdelijk haaruitval tot een derde van het haar van een persoon als gevolg van een belediging voor het lichaam. Het manifesteert zich meestal twee tot vier maanden na het incident. Veel voorkomende oorzaken zijn crash diëten, examen stress, grote operaties, zwangerschap en echtscheiding / verlies van een geliefde.

load...

Het begint te normaliseren na drie tot zes maanden en na een jaar is het bijna altijd terug naar normaal. Het komt vaker voor bij vrouwen en behoeft geen behandeling.

Nutritional oorzaken van haaruitval

De meest voorkomende nutritionele problemen in verband met alopecia zijn ijzer en zink-deficiëntie. In de praktijk zijn dit waarschijnlijk de enigen veroorzaken alopecia.

Haaruitval is ook waargenomen bij mensen die consequent nemen te veel selenium. De gemiddelde dagelijkse inname aanbevelingen voor selenium is 60 microgram per dag voor mannen en 53 microgram per dag voor vrouwen

Hieruit kun je zien dat het nemen van honderden vitaminen, voedingsstoffen, micro-elementen etc. (wie weet wat sommige van de brouwsels bevatten), zal geen goed doen.

Biotine bijvoorbeeld, kan je haar te laten groeien sterk en dik, maar het zal u niet weerhouden te gaan kaal. Als de bloedonderzoeken voor ijzer en zink zijn normaal, een voedingstekorten is niet de oorzaak van uw alopecia.

load...

Geslachtshormonen geen rol spelen in het haar lossDrugs meest geassocieerd met alopecia zijn orale anticonceptiva, de bloedverdunners warfarine en heparine (Thrombophop), maagzweer medicijnen cimetidine, en de bètablokker propranolol.

De anticonceptiepil onderdrukt ovulatie door de gecombineerde acties van de hormonen oestrogeen en progestageen of in sommige gevallen alleen progestageen.

Lees ook:

Vrouwen die vatbaar zijn voor hormonale gerelateerde haarverlies of die overgevoelig zijn voor de hormonale veranderingen die plaatsvinden in hun lichaam kan haaruitval of mindere mate, terwijl op de pil of meer in het algemeen, enkele weken of maanden na het stoppen met de pil.

Als dit is een reden voor u, alleen gebruik maken van low-androgeen index anticonceptiepillen, en als er een sterke aanleg voor erfelijke haaruitval in uw familie, gebruik dan een niet-hormonale vorm van anticonceptie.

Chemotherapie wordt op grote schaal in verband met haaruitval, maar dit is een reversibele haaruitval in bijna alle gevallen.

Haaruitval kan optreden tijdens radiotherapie voor de behandeling van kanker. Radiotherapie schade cellen die snel groeien, zoals die in de haarwortels.

Haaruitval kan twee tot drie weken ontwikkelen na de eerste behandeling sessie. Het haar kan na de behandeling terug groeien drie tot zes maanden. Echter, wanneer zeer hoge doses straling worden gebruikt, kan het haar niet groeien terug.

Hormoon problemen kunnen leiden tot haaruitval, maar niet de geslachtshormonen. Noch oestrogeen of testosteron-deficiëntie of teveel, speelt een rol bij haaruitval.

De ziekten die worden geassocieerd met alopecia zijn diabetes mellitus en schildklier problemen.

Uit het bovenstaande kunt u uit te werken dat wanneer je bloedmonsters genomen om de oorzaak van uw haarverlies te bepalen, een zelden moet meer doen dan tests voor ijzer, zink, schildklierhormoon, suiker en een volledige bloedbeeld te doen.

Sommige medicijnen kunnen ook leiden tot haaruitval, zoals medicatie voor acne, hoge bloeddruk, hoog cholesterol, antibiotica, gewichtsverlies, anticonceptie, de ziekte van Parkinson, hormoonvervangende therapie en depressie.

Het zit in je genen

Mannelijke kaalheid is de meest voorkomende vorm van alopecia en is van genetische voorbestemming. Als er kaalheid overal in uw familie (op hetzij op uw moeder of vaderskant), zult u waarschijnlijk kaal te worden.

Het is met deze vorm van kaalheid die het geneesmiddel Propecia® (Finasteride) veelbelovende resultaten heeft opgeleverd.

Bij mannelijke kaalheid, dihydrotestosteron (DHT) veroorzaakt een verkorting van de groeifase en dunner worden van de haren. Finasteride blokkeert het enzym 5a-reductase dat testosteron in DHT verandert en aldus voorkomt deze veranderingen verhinderen.

In 99% van de mannen zal het haarverlies binnen een jaar te stoppen, zal een derde van een lichte stijging van haar hebben en een derde zal duidelijke verbetering laten zien. Omdat het werkt op het veranderen van testosteron naar DHT, zal het niet werken voor vrouwen en kan zeer gevaarlijk in de zwangerschap.