Finasteride tegen dutasteride: wat is beter voor het voorkomen van haaruitval?

13 november 2018

Finasteride en dutasteride zijn twee van de meest bekende en meest gebruikte 5α-reductaseremmers die vandaag beschikbaar zijn.

Beide geneesmiddelen zijn ontworpen om de omzetting van testosteron in dihydrotestosteron remmen - het androgeen dat mannelijke kaalheid veroorzaakt. Terwijl finasteride en dutasteride delen een paar belangrijke voordelen, ze zijn allebei uniek drugs met lichtjes verschillende doelen en effecten.

load...

In deze gids, zullen we finasteride en dutasteride vergelijken haaruitval behandelingen en kijken naar de belangrijkste verschillen tussen de twee geneesmiddelen.

Van de twee opties is finasteride meer uitgebreid bestudeerd

Tussen finasteride en dutasteride, finasteride is de oudere drug. Finasteride werd ontwikkeld in de jaren 1970 en goedgekeurd door de FDA voor de behandeling van benigne prostaathyperplasie (BPH of vergrote prostaat) in 1998.

Finasteride werd uiteindelijk goedgekeurd voor gebruik als een mannelijke kaalheid behandeling in 2005, bij een lagere dosis (1 mg vs 5mg) dan de hogere gedoseerde BPH behandeling versie van finasteride.

Dutasteride, aan de andere kant, werd pas gepatenteerd in 2004 en werd goedgekeurd door de FDA voor de behandeling van BPH in 2008.

load...

Omdat finasteride is de oudste van de twee 5α-reductase remmers, is het onderzocht in een meer gedetailleerd dan dutasteride. Effectiviteit, bijwerkingen Finasteride's en effecten op lange termijn zijn allen beter bekend dan die van dutasteride, waarvoor wetenschappelijke gegevens is niet altijd beschikbaar.

Dit wil niet zeggen dat dutasteride is niet uitgebreid onderzocht, maar alleen dat de bijwerkingen en de lange-termijn effecten zijn niet zo uitgebreid onderzocht als die van finasteride.

Finasteride is een FDA goedgekeurde behandeling van haaruitval, terwijl dutasteride is niet

Hoewel dutasteride is goedgekeurd voor de behandeling van mannelijke kaalheid in sommige landen, het is nog steeds niet goedgekeurd door de FDA als een haaruitval drug in de Verenigde Staten.

Dutasteride is goedgekeurd door de FDA, maar alleen als een behandeling voor BPH. Dit betekent dat het is gegaan door strenge testen en onderzoek van de FDA proces, maar alleen als een geneesmiddel met het beoogde doel van de bestrijding van prostaatvergroting op de markt gebracht.

load...

Dit betekent niet dat dutasteride is niet effectief in het voorkomen van haaruitval (we zullen dit onderwerp verder op de pagina te dekken). Dutasteride doet voorkomen haaruitval, maar het kan alleen worden voorgeschreven voor dit doel als een optie off-label behandeling.

Finasteride blokkeert 70% van DHT, terwijl dutasteride blokken 90 +%

Studies tonen aan dat dutasteride is iets effectiever bij het blokkeren van testosteron omzetten in DHT - het hormoon dat mannelijke kaalheid veroorzaakt.

In een studie van 399 patiënten, vonden de onderzoekers dat dutasteride geblokkeerd 98,4% +/- 1,2% van DHT met een 5 mg dagelijkse dosis, in vergelijking met 70,8 +/- 18,3% met dezelfde dosis van finasteride.

Deze studie werd uitgevoerd op mensen die lijden aan een vergrote prostaat, wat betekent dat het gebruikt veel hogere doses van dutasteride en finasteride dan het gebruikt voor de behandeling van haaruitval doses. Toch blijkt dat dutasteride is, milligram voor milligram, meer effectief in het verlagen van DHT dan finasteride.

Het toont ook aan dat dutasteride meer in overeenstemming is in het blokkeren van DHT dan finasteride. Het niveau van variabiliteit van de dutasteridegroep was +/- 1,2%, dat een vrijwel totale eliminatie van DHT, met veel minder variatie tussen patiënten dan het +/- 18,3% van het finasteride groep.

Eenvoudig gezegd betekent dit dat dutasteride waarschijnlijk effectiever bij het blokkeren van DHT en consistenter in de DHT blokkade dan finasteride.

Dutasteride zou effectiever in het vergroten van haargroei

Studie gegevens blijkt ook dat dutasteride effectiever is op het bevorderen van haargroei bij mensen met mannelijke kaalheid dan finasteride.

Een 2016 studie van 416 mannen tussen 21 en 45 jaar blijkt dat dutasteride geproduceerd betere haartelling resultaten dan finasteride over een periode van 12 tot 24 weken. De onderzoekers gebruikten een panel van deskundigen en voor en na foto's te vergelijken en te controleren of de effecten van de twee geneesmiddelen.

Dit kan betekenen dat sterker effect dutasteride op het blokkeren van DHT maakt het effectief als een behandeling voor het voorkomen van mannelijke kaalheid.

Lees ook:

Een reden hiervoor zou kunnen zijn dutasteride lange halfwaardetijd. Dutasteride heeft een halfwaardetijd van bijna vier weken, wat betekent dat het actief in het lichaam, lang nadat het is verteerd blijft. Halfwaardetijd Finasteride's, aan de andere kant, is slechts zes tot acht uur.

Het is belangrijk te onthouden dat dit niet betekent finasteride is niet effectief bij het stoppen van haarverlies bij mannen - alleen dat dutasteride potentieel effectiever. Er zijn talloze studies waaruit blijkt dat finasteride werkt erg goed op het voorkomen van haarverlies bij zowel de korte termijn en de lange termijn.

Het is ook belangrijk om te onthouden dat een studie betekent niet dat dutasteride is ongetwijfeld een betere optie. Op dit moment is er beperkte gegevens over dutasteride de prestaties op lange termijn als een behandeling van het haarverlies, wat betekent dat er geen perfecte manier om te weten hoe effectief het is op de lange termijn.

Finasteride en dutasteride beide zeldzame, aanvaardbare bijwerkingen

Finasteride en dutasteride beide hebben bijwerkingen, maar ze zijn zeldzaam en alleen van invloed op een zeer klein percentage van de gebruikers.

Een van de meest voorkomende gemelde bijwerkingen van finasteride is een minder zin in seks en seksuele prestaties. Terwijl studies tonen aan dat deze bijwerkingen kunnen en toch gebeurt, het is een zeer zeldzame gebeurtenis.

De meeste studies van langdurig finasteride gebruik te tonen weinig of geen, de gebruikers geen seksuele bijwerkingen van de behandeling ervaren. Een studie uit 2002 van finasteride resulteerde in geen meldingen van negatieve seksuele bijwerkingen bij de 895 mannen, die de behandeling gebruikt voor 12 maanden, zelfs bij een 5 mg dagelijkse dosis.

In de loop van 24 maanden, het enige negatieve bijwerkingen gemeld werden verlaagd libido en ejaculatie problemen, die ongeveer een procent van de patiënten.

Andere studies tonen vergelijkbare resultaten. Een 48 weken durend onderzoek van finasteride die betrokken 212 mannen resulteerde in twee mensen die seksuele bijwerkingen van finasteride, met één persoon in de placebogroep ook aangifte van seksueel bijwerkingen.

Deelnemers aan deze studie ook gemeld dat de negatieve effecten gestopt nadat ze gestopt met het gebruik van finasteride.

Als geheel tonen de gegevens dat finasteride veilig is en dat bijwerkingen zijn zeldzaam, reversibel en niet-permanent. Het toont ook dat veel van de waargenomen bijwerkingen van finasteride het resultaat van een placebo-effect zijn.

Een studie toont aan dat wanneer mensen op de hoogte zijn van mogelijke bijwerkingen finasteride's, zijn ze veel meer kans om te melden, zelfs als ze een placebo gegeven in plaats van de echte drug.

Een belangrijk ding om je te realiseren is dat veel van de studies naar finasteride bijwerkingen gebruik maken van een hogere dosis van de behandeling dan de normale dosis voor haaruitval. Dit kan betekenen dat de bijwerkingen bij een haaruitval dosis zijn nog zeldzamer zijn dan ze lijken uit de medische literatuur.

Ook onderzoek gegevens blijkt dat dutasteride veilig is en goed verdragen, zelfs bij de hogere doses gebruikt voor de behandeling van BPH. Bijwerkingen zijn zeldzaam en omkeerbaar, met slechts een klein percentage van de mensen negatief beïnvloed door finasteride of dutasteride.

Het is belangrijk te onthouden dat terwijl de bijwerkingen van finasteride en dutasteride zijn zeldzaam, kunnen ze nog steeds gebeuren. Als u bijwerkingen ondervinden van beide behandelingen, het is altijd belangrijk om uw arts te praten en hen te laten weten over uw ervaringen.

Wat is beter voor het voorkomen van haaruitval?

Finasteride en dutasteride zijn twee verschillende geneesmiddelen met vergelijkbare effecten. Zowel het voorkomen van haaruitval door te voorkomen dat de omzetting van testosteron naar DHT. Beide zijn bewezen te werken. Beide hebben zeldzame bijwerkingen die, voor de meeste gebruikers, zijn aanvaardbaar.

Beide drugs hebben ook specifieke voordelen. Finasteride is de oudste van de twee drugs en heeft veel meer wetenschappelijke gegevens over de effectiviteit, veiligheid en de effecten op lange termijn. Omdat dutasteride is nieuwer, is er veel minder gegevens over de effectiviteit ervan op lange termijn.

Omdat dutasteride niet FDA voor haarverlies is goedgekeurd, we nog steeds denken dat finasteride is de betere mannelijke kaalheid behandeling, alleen al vanwege de schat aan gegevens over de veiligheid en werkzaamheid op lange termijn.

Toch ziet de toekomst er rooskleurig uit voor dutasteride, en zodra er meer gegevens beschikbaar is, kan uiteindelijk de toonaangevende behandeling optie voor mannelijke kaalheid te worden.