Beta-sitosterol en haarverlies: werkt het?

12 november 2018

Beta-sitosterol is een natuurlijk voorkomende fytosterol welke in bepaalde voedingsmiddelen, van noten en avocado bepaalde oliën. Het is ook gevonden in sommige granen, rietsuiker, en sojabonen.

Terwijl de beta-sitosterol is geen medicijn op zichzelf, het is een belangrijke voorloper die wordt gebruikt om bepaalde vormen van geneeskunde te maken. Het wordt ook veel gebruikt als voedingssupplement voor het immuunsysteem, het beheren van hoog cholesterol en het verminderen van de gevolgen van astma, bronchitis, en migraine.

load...

Studies tonen aan dat beta-sitosterol urologische klachten bij mannen met benigne prostaathyperplasie (BPH of vergrote prostaat) kan verbeteren. Dit heeft geleid tot speculatie dat beta-sitosterol is ook een potentieel effectieve stof voor het blokkeren van DHT en het verminderen van haarverlies bij mannen.

Dus, is beta-sitosterol effectief? In deze gids, zullen we kijken naar de wetenschappelijke bewijzen voor en tegen beta-sitosterol als mannelijke kaalheid behandeling en vergelijk de effectiviteit ervan naar andere populaire haaruitval behandelingen.

Heeft beta-sitosterol werk?

Net als de meeste natuurlijke supplementen die beweren dat ze haarverlies te verbeteren, is er niet veel wetenschappelijk bewijsmateriaal beschikbaar stellen voor of tegen beta-sitosterol op dit punt in de tijd.

load...

Dit maakt het onmogelijk om te zeggen of beta-sitosterol werkt als een behandeling van het haarverlies - op dit moment, er is gewoon geen echt, sluitend bewijs erop dat er voor drugs zoals finasteride of plaatselijke haaruitval behandelingen zoals minoxidil.

Natuurlijk, dit is niet gestopt met een aantal fabrikanten van voedingssupplementen van marketing beta-sitosterol als een potentiële remedie voor haaruitval.

Op dit moment is het grootste deel van de wetenschap op de beta-sitosterol richt zich op zijn potentieel als een natuurlijke behandeling voor mannen met BPH. Een studie toont aan dat wanneer mannen met BPH nemen beta-sitosterol, produceert een verbetering in urinestroom - een mogelijk teken dat de prostaathyperplasie verbetert.

Aangezien DHT is een van de voornaamste oorzaken van BPH, heeft deze studie gegevens werden gesponnen tot claims van een aantal supplement fabrikanten die beta-sitosterol is een natuurlijke DHT blocker dat DHT niveaus in het lichaam kan verminderen.

load...

Op dit moment weten we niet of beta-sitosterol blokken DHT of niet. Hoewel het potentieel DHT niveaus kunnen verminderen, is er geen sluitende wetenschappelijke gegevens zeggen ja of nee. Als zodanig is het best om aanspraken die beta-sitosterol is een DHT blocker met een zekere scepsis bekijken.

Lees ook:

Er is echter enig wetenschappelijk bewijs dat beta-sitosterol zou kunnen verbeteren haargroei bij mannen met tekenen van mannelijke kaalheid.

Een studie uit 2006 toont aan dat mannen in de leeftijd tussen 23 en 64 met een milde tot matige haaruitval vertoonden tekenen van verbetering na het nemen van de liposterolic extract van Serenoa repens (zaagpalmetto) en beta-sitosterol.

Echter, slechts 60% van de in het onderzoek betrokken mensen toonden geen verbetering, wat betekent dat beta-sitosterol niet voor iedereen zou kunnen werken. Het is ook mogelijk dat de zaag palmetto, waarvan sommige wetenschappelijke validiteit als een DHT blocker heeft, was als enige verantwoordelijk voor de verbetering.

Op dit moment is het best om eventuele aanspraken van beta-sitosterol verbeteren van haarverlies of het blokkeren van DHT met een korreltje zout te nemen. Op dit moment, het behoort in de categorie "onbekend" als een natuurlijke aanvulling die zou kunnen werken, maar misschien ook niet.

Mocht u beta-sitosterol nemen?

Beta-sitosterol is beschikbaar over de toonbank als een voedingssupplement, wat betekent dat u gemakkelijk online of bij uw lokale gezondheid winkel kopen zonder recept kunt krijgen. In aanvulling, kan het een aantal voordelen voor de behandeling van hoog cholesterol, pijn en zwelling te hebben.

De meeste beta-sitosterol supplementen zijn goedkoop, met een waarde van capsules beschikbaar voor 10 € of meer een maand wanneer gekocht in massa.

Net als de meeste supplementen, beta-sitosterol heeft een aantal mogelijke bijwerkingen. Het kan gas, indigestie, en misselijkheid veroorzaken wanneer oraal in te nemen, maar deze zijn niet erg gebruikelijk.

Het is ook gekoppeld aan sitosterolemie - een aandoening die wordt veroorzaakt door te hoge niveaus van beta-sitosterol, waardoor het risico op hart-en vaatziekten kan verhogen. Als gevolg daarvan, het is zeker niet een goed idee om beta-sitosterol nemen als u sitosterolemie.

Zoals altijd, de beste optie is om uw arts over beta-sitosterol te praten. Ze zullen in staat zijn om u een volledig inzicht in de veiligheid te geven als onderdeel van uw gezondheid en suppletie routine.

Zoals voor de waarde ervan als een behandeling voor haarverlies, de jury is nog steeds uit. Terwijl de effecten beta-sitosterol op symptomen van BPH en de waarnemingen op de haargroei zijn interessant, er is gewoon niet genoeg bewijs om deze oproep een effectieve aanvulling voor de behandeling van nog mannelijke kaalheid.