Alles wat u moet weten over het haargroeiproces en het hergroeien van haar

14 november 2018

Er is veel meer om de haargroei dan veel mensen zich realiseren. De haargroei proces gebeurt in een cyclus, met haarzakjes doorlopen vier verschillende stadia tijdens hun groei, regressie, rust en schuur in de loop van enkele jaren.

Inzicht in haargroei is een belangrijk onderdeel van het leren meer over de reden waarom je haar dunner wordt en valt uit. Het is ook nuttige kennis voor hergroei uw haar en helpt u zo veel haar mogelijk te handhaven in de tijd.

In deze gids, zullen we de hele haargroei proces, van de groeifase tot en vergieten en hergroei haar uit te leggen. We zullen ook uitleggen hoe het begrijpen van de haargroei proces kan helpen bij het bestrijden en omkeren van de effecten van haaruitval.

load...

De vier stadia van de haargroei

Het haar groeiproces (of het haar groeicyclus, zoals zo vaak in de medische literatuur is genoemd) heeft vier verschillende fasen:

Elk van deze fasen duurt een andere hoeveelheid tijd, wat betekent dat je haar kan groeien voor de jaren voordat deze in werking de catagene, telogene en EXOGEN fasen. Hieronder hebben we elke haar groeifase in meer detail uitgelegd om u te helpen beter te begrijpen het haar groeiproces.

load...

De anagene (groei) fase

Tijdens de anagene fase, wordt je haar actief en continu groeien. Deze fase van de haargroei proces duurt meestal drie tot vijf jaar, hoewel sommige mensen hebben anagene fasen van maximaal zeven jaar.

Omdat het haar continu groeien in de anagene fase, de duur van deze fase van de haargroeicyclus bepaalt de maximale lengte van het haar. Voor de meeste mensen is dit 18 tot 30 inch.

Catagene (regressie / transitie) -fase

Na elk haarfollikel de anagene fase is voltooid, gaat de catagene of regressie fase. Een haarzakje in de catagene fase krimpt in grootte en los te maken van je huid, begint het proces van vallen.

Hoewel haar in deze fase "los" van de huid, het meestal niet uit te vallen pas veel later, meestal wanneer de nieuwe haar “duwt” het uit je hoofdhuid.

De telogene (rust) fase

Na een haarzakje komt in de catagene fase en los van je hoofdhuid, hij in een rustperiode die bekend staat als de telogene fase. Deze fase duurt meestal drie tot vijf maanden voordat een haar wordt "geduwd" door de groei van nieuwe haren.

load...

De meeste mensen hebben ongeveer 10 tot 20% van hun haar in de telogene fase op elk moment. Soms, wanneer een persoon wordt benadrukt of fysiek onwel, kunnen andere hygiënische omstandigheden leiden tot meer haarzakjes dan normaal naar de telogene fase in te gaan, wat resulteert in een tijdelijke haaruitval.

De exogene (shedding) -fase

Zodra de nieuwe haar is gegroeid, de oude haar komt in de EXOGEN fase. Tijdens deze fase, de oude haar volledig los van de hoofdhuid en valt uit, meestal wanneer u met een kam, borstel of het wassen van je haar in de douche.

Het is normaal dat ongeveer 50 tot 150 haren in te gaan op deze fase en vallen op een dagelijkse basis, wat betekent dat er geen reden tot paniek als je een paar haren op je kam of borstel na uw haar styling merken.

Aangezien de nieuwe haar groeit, vervangt de oude haar en completeert de haargroei cyclus, waardoor u vervanging haren voor al de haren verloren tijdens de catagene, telogene en exogene fase van het groeiproces.

Inzicht in het haar groeiproces

Net als andere belangrijke processen in je lichaam, kan het haar groeiproces worden onderbroken en beïnvloed door externe factoren, zoals stress, ondervoeding en ziekte.

Bijvoorbeeld, kan een gebrek aan eiwit veroorzaken haren aan de telogene fase voortijdig te voeren, wat resulteert in overmatige dunner en haaruitval. Animal studies tonen ook aan dat stress haargroei kan remmen door het veroorzaken van haar voortijdig in de catagene fase in te gaan.

Lees ook:

Omdat het proces van het afstoten van haar duurt enkele maanden (vergeet niet, de telogene fase is drie tot vijf maanden voor de meeste mensen), veranderingen in uw dieet of stress kan leiden tot haarverlies dat niet gebeurt pas maanden later, toen je haar komt in de exogene fase.

Dit betekent dat als je ineens beginnen te voelen gestresst of stoppen met het krijgen van voldoende vitaminen en mineralen, kan het maanden duren om een ​​verschil in je haar te merken.

Zoals altijd, de beste manier om dit soort schade aan je haar te voorkomen is om gezond te eten en te consumeren de meest belangrijke vitamines en mineralen voor een gezonde, dik en sterk haar.

Mannelijke kaalheid en het haar groeiproces

Mannelijke kaalheid van invloed op de haargroei proces door het maken van de effecten van de catagene of regressieve fase ernstiger.

DHT, het androgene hormoon dat mannelijke kaalheid veroorzaakt, bevordert TGF-β1, TGF-β2, DKK1 en interleukine 6, die een effect hebben op de miniaturisatie van haarfollikels. Na verloop van tijd, resulteert dit in haarfollikels krimpen en uiteindelijk niet in slagen om de haargroei te produceren.

Niet alle haarzakjes gevoelig zijn voor de effecten van DHT. Het merendeel van de tijd, de miniaturisatie deel van het haar groeiproces beïnvloedt haarzakjes rond de haarlijn of kroon eerst, voordat u begint met andere haarzakjes die gevoelig zijn voor DHT zijn beïnvloeden.

Hoe te regrowhaar

Er zijn verschillende manieren om haar teruggroeien. De meest effectieve manier om uw regrowhaar hangt af van hoe je het kwijt, of de oorzaak is van uw dieet, stress of androgenen.

Als je haar verlies wordt veroorzaakt door stress, de beste manier om de effecten te keren en regrow je haar is om de bron van stress uit je leven te verwijderen. Voor ernstige stress, het is altijd een goed idee om een ​​arts te spreken en meer informatie over de beste oplossingen.

Als je haar verlies wordt veroorzaakt door een tekort aan voedingsstoffen, de beste manier om uw regrowhaar is om wijzigingen in uw dieet en suppletie regime te maken. Nogmaals, het is altijd een goed idee om een ​​arts te spreken voor een deskundig advies.

Als je haar verlies is het gevolg van mannelijke kaalheid, de beste manier om te beginnen regrowing enkele van de haren je hebt verloren wordt door het blokkeren van dihydrotestosteron (of DHT), dat is de oorzaak van mannelijke kaalheid.

Kunt u ook sprays en topische gel zoals minoxidil, waarbij de telogene fase verkort en veroorzaakt oude haren te werpen en te vervangen door verse, nieuwe haren in de anagene fase.

Het is belangrijk om te weten dat je alleen kunt teruggroeien uit gebieden waar de haarfollikels zijn nog steeds actief, gezond en geschikt voor het produceren van nieuwe haren. Als je hebt verloren haren in een gebied dat voor meerdere jaren, is er niet veel kans dat het regrowing zelfs met een volledige dosis van finasteride en de dagelijkse minoxidil gebruik.

Er is ook geen garantie dat een van de haren je hebt verloren als gevolg van mannelijke kaalheid zal teruggroeien, zelfs in gebieden waar het is pas onlangs begonnen te dun. Het is het beste te denken van hergroei als een bonus, niet als een voorspelbaar effect van het gebruik van finasteride en minoxidil.

Inzicht haargroei

Hoe beter je de haargroei proces te begrijpen, hoe makkelijker het is om het verschil tussen reguliere exogene vergieten en haaruitval te vertellen.

Dit kan u helpen actie te ondernemen eerder als u merkt dat uw haar begint te dun. Het kan ook een hoop stress bespaart u als u merkt vergieten, maar erkennen dat het is gewoon de natuurlijke resultaat van uw follikels het aangaan van de laatste fase van de groeicyclus.

Voor het grootste deel, is het best niet in paniek te raken over je haar groeipercentage of haarverlies bij mannen. In plaats daarvan, neem een ​​weloverwogen benadering van je haar en aanpak van haaruitval als een keuze door het nemen van maatregelen om uw toekomstige haaruitval te beperken en te behouden zo veel van je haar mogelijk te maken.